Otwartych zamówień:
0
Towarów w Koszyku:
0
Kwota zamówień:
0 zł

Skórka z cytryny kandyzowana Bio 125g Natu

Skórka z cytryny kandyzowana Bio 125g Natu
Towar obecnie niedostępny.
Sprawdź inne propozycje!
Producent:

NATU

Kod kreskowy: 5906736901657
Tę ofertę oglądano: 1034 razy
Opis: Skład: skórka z cytryny Bio, syrop  kukurydziany Bio. Cytryną kandyzowaną można zdobić ciasta i dodawać do deserów, jest uzupełnieniem bakalii. Używając skórki z ekologicznych cytryn mamy pewność, że jest wolna od środków konserwujących oraz pestycydów. Te popularne owoce nie tylko ze względu na właściwości kulinarne ale i zdrowotne były już znane starożytnym Rzymianom i Grekom. Bardzo cenili właściwości cytryn i uważali je za symbol zdrowia.

Cytryna zwyczajna – gatunek roślin z rodziny rutowatych. Pochodzi z południowowschodnich Chin, lecz współcześnie nie występuje tam ani w stanie dzikim, ani nie jest tam hodowana. Prawdopodobnie powstała w wyniku skrzyżowania limy z cytronem. Choć częsty jest pogląd, że do Europy trafiła w XI wieku dzięki Arabom, pozostałości drzewek cytrynowych odkryto w Pompejach.

Uprawiana jest dla swoich owoców zawierających: olejki lotne, limonen (aż do 70%), alfa-terpinene, alfa-pinene, beta-pinene, citral, kumaryny, bioflawonoidy, witaminy A, E, B1, B2, B3, B6 oraz witaminę C (40 - 50 mg na 100 g owocu), kleje roślinne. Kolejna warta uwagi witamina w cytrynie to P (rutyna). Jej głównym zadaniem jest ochrona witaminy C przed zbyt szybkim utlenianiem, tak więc jest współodpowiedzialna za oddalanie symptomów szkorbutu. Głównym źródłem tej cennej witaminy jest skórka warto więc ją wykorzystać, oczywiście pamiętając o uprzednim jej sparzeniu.

Cytryna to również kwas cytrynowy, woda (90g), tłuszcze (0,6g), białka (0,7g), węglowodany (7,1g) oraz minerały : głównie potas (aż 150mg na 100 g cytryny), ale również sód, magnez, wapń, fosfor, żelazo i jod.


Media społecznościowe:
Google +1

Dodaj nas do