Otwartych zamówień:
0
Towarów w Koszyku:
0
Kwota zamówień:
0 zł
Branża: Grupa: Kategoria:

Olej rzepakowy 750ml Bio Jules Brochenin

Olej rzepakowy 750ml Bio Jules Brochenin
Towar obecnie niedostępny.
Sprawdź inne propozycje!
Producent:

BROCHENIN

Tę ofertę oglądano: 487 razy
Opis: Skład: Olej rzepakowy zimnotłoczony. Rzepak nazywany jest również " oliwką północy". Olej rzepakowy jest bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach:
  • A,
  • D3,
  • E,
  • K,
oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Tłuszcze zawierające NNKT posiadają wiele zalet:
  • przeciwdziałają chorobom serca i układu krążenia,
  • utrzymują prawidłowy pozom cholesterolu we krwi,
  • działają przeciwkrzepliwie,
  • wpływają na cykl metaboliczny komórek,
  • zapewniają optymalny rozwój mózgu i wzroku.

Olej rzepakowy jest bardzo dobrym olejem do smażenia, nie zmienia swoich właściwości, szybko osiąga wysoką temperaturę , łatwo ocieka z produktu usmażonego. Może być wykorzystywany do: - sosów sałatkowych, - sałatek, - surówek.
Chroni zawartą w pożywieniu witaminę C, oraz witaminy z grupy B przed szkodliwym działaniem światła i powietrza. Olej ułatwia przyswajanie witamin. Witamina K, beta - karoten obecne w warzywach, nie zostaną wchłonięte i przyswojone przez organizm jeżeli nie znajdą się w towarzystwie tłuszczu.Nawet niewielka ilość oleju usprawni wchłanianie witamin przez organizm. Wyprodukowanie i wprowadzenie do produkcji odmian rzepaku podwójnie ulepszonych doprowadziło do wyeliminowania z nasion rzepaku niepożądanego kwasu erukowego. Został zmieniony skład kwasów tłuszczowych. Zwiększyła się obecność kwasu oleinowego, który w organizmie ludzkim odpowiada za obniżenie szkodliwej frakcji cholesterolu we krwi ( LDL ) i podwyższenia obecności cennej formy tj. cholesterolu ( HDL). Bezerukowy olej rzepakowy zawiera kwasy linolowe i linolenowe, stanowiące prekursory witaminy F w ilościach zabezpieczających zapotrzebowanie organizmu ludzkiego. Stosunki i ilości poszczególnych kwasów w oleju rzepakowym ustalają się niemal idealnie z punktu widzenia dietetyki. Olej z nasion podwójnie ulepszonych jest uznawany za zdrowy do stosowania w diecie człowieka, ze względu na wysoką zawartość NNKT, linolowego i linolenowego oraz ich właściwy stosunek ilościowy 2 :1. Olej rzepakowy ma zastosowanie :
  • do smażenia ze względu na odporność utleniania,
  • do duszenia i pieczenia,
  • do wyrobu majonezu,
  • do przyrządzania sałatek.


Media społecznościowe:
Google +1

Dodaj nas do